Oxigénterápia /Hyperbarická komora

IČO:
47456426
Hlavná 416/58
Nagykapos
Veľké Kapušany
07901
Telefonszám

Hyperbarická komora a kyslíková terapia (HBO) je dostupná už aj v našich končinách. Pýtate sa, čo to je? Je to moderná procedúra, ktorá vám môže pomôcť pri hojení a regenerácii tela z rôznych chorôb a diagnóz, zároveň je vhodná aj na udržanie mladosti, krásy, zdravia, alebo pri zlepšení výkonu a regenerácii športovcov.

Počas vykonávania tejto neinvazívnej a bezbolestnej procedúry strávite nejaký čas v tlakovej komore pri zvýšenom tlaku, pričom dýchate 95-percentný kyslík. Tlak pritom pôsobí na váš organizmus v takej sile, akoby ste sa ponorili do hĺbky 3 metre pod vodu. Tým sa až dvadsaťnásobne zvýši koncentrácia kyslíka v oblasti buniek, vrátané tých, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené a potrebujú viac kyslíka (napr. v dôsledku chorôb ako ateroskleróza, diabetes, prípadne pri zlomeninách, pomliaždeninách, zápaloch, či pri záťažových športoch).

Mi a hiperbár oxigénterápia (HBOT) ?

Bizonyára sokaknak ismerős a búvárbalesetek speciális kezelésére szolgáló keszonkamra kifejezés. Azonban azt már kevesen tudják, hogy ezt a szerkezetet nemcsak bajba jutott búvárok kezelésére használják, hanem a modern egészségügy területén számos más betegség gyógyítására is.

A hiperbár oxigénterápia, vagy magasnyomású oxigénkezelés során kezeltjeink a hiperbár kamrában foglalnak helyet és tiszta (100%) oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt, túlnyomásos kamrában.

A terápia lényege, hogy amennyiben megnöveljük a környezeti nyomást, a nyomással arányosan több gáz oldódik a folyadékokba. (Henry féle gáztörvény) Kezeléseink során a “folyadék” mi magunk vagyunk, az oxigén a vérplazmában oldódik a nyomással arányos, megnövekedett mennyiségben.

A légköri levegő nyomása 1 atmoszféra, a levegő összetétele 21% oxigén. A többi része nitrogén és elhanyagolható mennyiségű, 1% egyéb gáz. A levegőt belélegzzük és az oxigén a tüdőn keresztül átjutva a a vörösvértestekhez kötötten szállítódik. A vörösvérsejtek ilyen körülmények között is majd mindegyike szállít oxigént. A nitrogént nem szállítja semi, beoldódik a vérplazmába, de “inert gáz” lévén nem vesz részt semmilyen sejtfolyamatban. A perifériás szövetekig a hajszálerek szállítják az oxigénnel teli vörösvértesteket. Az 1 atmoszférán, 21% oxigént tartlamzó levegő légzése normális körülmények között bőven elég az életben maradáshoz, a kilélegzett levegőben is van 17% (!) oxigén. Ha légköri nyomáson légzünk 100% oxigént, nem emelkedik jelentősen a szervezet oxigén tartalma. Ez azért van így, mert a vörösvértestek – ahogy előbb megbeszéltük – már így is majd mindegyike oxigént szállít. A maradék néhány tud még oxigént felvenni, valamint az oldott nitrogen cserélődik le a vérplazmában oxigénre.

Nyitvatartás
hétfő: 8:00-17:00 Szombat

48.136980526523, 18.071823120117